Каталог послуг
0800 330 090 Пн-Пт з 09.00 до 18.00

Як обрати палітурку для своєї книги

4 жовтня 2024 р.
0

Вибір палітурки для книги залежить від кількох факторів. Це тип книги, її цільова аудиторія, бюджет і спосіб використання. Давайте розглянемо кілька варіантів палітурок та їхні особливості:

М'яка обкладинка

Легка, дешевша у виробництві, зручна для транспортування, підходить для художньої літератури, журналів, інструкцій та інших книг, які не потребують тривалого використання. Водночас така обкладинка менш довговічна, схильна до зносу, менш солідна на вигляд.

Тверда обкладинка

Стійка, міцна, довговічна, надає книзі престижного вигляду, ідеальна для подарункових видань, альбомів, наукових праць, підручників. Водночас вона дорожча у виробництві, важча, менш зручна для транспортування.

Палітурка з суперобкладинкою додає захисту та стилю і може використовуватися для додаткового маркетингу. Але сама суперобкладинка легко зношується або втрачається.

Для вибору палітурки варто враховувати мету видання, цільову аудиторію, а також бюджет. Якщо потрібна довговічність і презентабельність — тверда обкладинка буде найкращим вибором. Якщо потрібна гнучкість і низька вартість — м'яка обкладинка, або клейове скріплення підійдуть більше.

Коли будете обирати палітурку, то менеджер вас запитає про її поверхню. Її також варто обирати за призначенням та враховувати бюджет, який ви розраховуєте вкласти. Давайте розглянемо:

Матова ламінація

В такому вбранні книга матиме стильний, елегантний вигляд, вона не відбиває світло, приємна на дотик. Підходить для художньої літератури, бізнес-видань, альбомів, поезії, для романів, нон-фікшн літератури, біографій, бізнес-видань та преміальних видань, де важливий елегантний та солідний вигляд. 

Цю поверхню обирають для книг, де хочеться уникнути відблисків світла, наприклад, при читанні на відкритому повітрі або в умовах яскравого освітлення.

Глянцева ламінація 

Така поверхня яскравіше відображає кольори, захищає від вологи, легко очищується, більш стійка до зношування і подряпин. Підходить для дитячих книг, кулінарних видань, журналів.

Софт-тач ламінація підходить для подарункових видань, каталогів, бізнес-книг.

Надає м'яку, оксамитову текстуру, виглядає дуже стильно та преміально, приємна на дотик. Якщо ваш бюджет дозволяє таку ламінацію, то ваша книга матиме дуже солідний вигляд.

Тиснення фольгою 

Додає декоративний ефект, виглядає ефектно та преміально. Тиснення можна використовувати на обкладинках, щоб виділити назву, логотип або інші важливі елементи. Тиснення фольгою додасть престижу та виділить окремі елементи, такі як назва, логотип, автор. Прикрасить преміальні видання, запрошення, брошури, корпоративні видання. 

Лакування палітурки може бути як матовим, так і глянцевим. Лакування захищає поверхню та надає блиску або текстури. Підходить для рекламних матеріалів, брошур, індивідуальних видань, де хочеться акцентувати окремі елементи, для обкладинок, які потребують додаткового акценту. Добре підходить для часткових елементів дизайну, наприклад, логотипів або написів.

Тканинну обкладинку часто використовують для колекційних видань, артбуків, преміальних книг, де важливо створити класичний або вінтажний стиль. Також тканинна поверхня підходить для альбомів та святкових видань, де текстура тканини додає особливого шарму. Такий дизайн обирають для подарункових видань, спеціальних колекцій, архівних книг, художніх видань.

Тож якщо ви розраховуєте видати книгу для повсякденного користування, краще використати стійкі до зношування матеріали, як-от глянцева ламінація. Для презентабельных та подарункових видань — матова або софт-тач ламінація, тканинна обкладинка з тисненням.

Менеджери нашого видавництва допоможуть підібрати правильну палітурку для вашого видання. Ми зробимо усе, щоб ви пишались своєю книгою!