Каталог послуг
0800 330 090 Пн-Пт з 09.00 до 18.00

Tехнічні вимоги до оригінал-макетів замовника для подачі в друк

4 жовтня 2024 р.
0

Tехнічні вимоги до оригінал-макетів замовника для подачі в друк

Відповідальна додрукарська підготовка макету — це основа якості готової продукції. Нехтування правилами додрукарської підготовки суттєво знизить якість роботи! Для розробки якісного макету недостатньо просто вміти працювати в графічних програмах, необхідно жорстко дотримуватися правил додрукарської підготовки відповідно до технічних вимог конкретних технологій друку, знати особливості вивідного обладнання, друкарської машини та післядрукарських процесів.

Формат файлів

- Adobe PhotoShop (*.pdf,*.psd,*.tiff);

- Adobe Illustrator (*.pdf,*.ai,*.eps);

- Adobe InDesign(*.pdf,*.indd).

При використанні формату *.jpeg для растрових зображень слід пам'ятати, що ступінь стиснення досягається за рахунок втрати якості зображення. Неприпустимим є застосування форматів *.png, *.gif, *.bmp, *.pict, а також зображень, поміщених в верстку через «буфер обміну».

Програми верстки

Векторні зображення

Растрові зображення

Розміри

Товщина ліній

Залежно від кольору тексту мінімальний розмір шрифту повинен бути рівний:

Відстежити наявність елементів, які не відповідають вищезазначеним параметрам, не завжди можливо, особливо на стадії додрукарської підготовки макетів. Нерідко ця помилка проявляється лише під час друку тиражу. Виправлення подібних «ляпів» на пізніх етапах тягне за собою неминучі витрати за повторне виведення форм і налаштування обладнання, а також може стати причиною зміни термінів здачі готової продукції.

Колірні моделі, кольоровості та overprint

Шрифти

Багатосторінкові вироби (блокноти, брошури, книги, каталоги і т.д.)

Товщина корінця для конкретної публікації розраховується виходячи з кількості листів та щільності паперу. Розмір корінця уточнюйте у менеджера друкарні. Оборот корінця обкладинки повинен бути білим і мати додаткові 3 мм з кожного боку для більш міцного з'єднання блоку з обкладинкою. При складанні продукції, яка скріплюється на пружину, необхідно враховувати відстань від краю аркуша (в обрізному форматі) до внутрішнього краю отворів під пружину. Рекомендована відстань – мінімум 10 мм.

Лак, тиснення

Висікання

Як пересилати макети

Перед надсиланням файлів через інтернет, незалежно від об’єму інформації, завжди необхідно їх архівувати. Це дозволяє не тільки зекономити час, за рахунок скорочення обсягу даних, які ви надсилаєте, але й забезпечить контроль помилок, котрі можуть виникнути при передачі інформації. НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ саморозпаковувальні (EXE) архіви.

Будь-які зміни в макеті, масштабування, розміщення на друкарський аркуш, спуск полос і т. п. оплачується окремо як за послугу з підготовки до друку.

Зображення в інших форматах (Word, PowerPoint, Excel, CorelDraw і т.п.) не є готовим макетом і приймаються в роботу як ескіз макета (для наочност)і, або як вихідний матеріал для прискорення роботи і виключення текстових помилок.

Книги для друку по готовому макету приймаються виключно у форматі *.pdf. При замовленні великого тиражу, рекомендуємо замовляти сигнальний примірник.

Друкарня не несе відповідальності за якість друку файлів PDF, створених в додатках Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, Publisher) та CorelDraw.

Макети в Canva, Figma та подібних не приймаються.

Якщо замовник наполягає на друку макета, який не відповідає нашим вимогам, відповідальність за якість друку несе сам Замовник.